Останні новини
Матч «Львів» – «Ворскла» пройде на «Арені Львів»На Львівщині судитимуть зловмисника за незаконну зрубку деревУ Львові комунальні служби проводять миття і дезінфекцію в містіШмигаль закликає компанії переводити роботу в онлайнНазвано причини низької явки на місцевих виборах в УкраїніЖодна область не готова до послаблення карантину – МОЗВ Україні - 7 474 нових випадки коронавірусуУ ще 151 львів'янина виявили коронавірусЯкі свята відзначають 28 жовтняЩо віщують зорі на сьогодні? Гороскоп на 28 жовтняУ лікарнях Львова збільшать кількість ліжкомісць для хворих на СОVIDНа Турківщині триває ремонт автомобільної дороги Бориня-БоберкаТест. Яка з цих жінок брехуха? Мало кому вдається вказати правильну відповідьНаступного року на вулиці Медової Печери відкриють дитячий садочок на 200 дітейБізнес-гороскоп на завтра, 28 жовтня, для всіх знаків зодіакуУ Львові діє мобільна бригада соціально-психологічної допомогиЛіжка у «COVID» лікарнях Львівщини зайняті вже на 57%: на стаціонарному лікуванні перебуває 1663 хворихПерерахунок пенсій у грудні: хто буде отримувати більшеЗавтра «Львівводоканал» перепідключатиме новий водопровід: частина Франківського району буде без водопостачанняНа Львівщині ще дві лікарні прийматимуть хворих із COVID-19У Франківську заповнені всі ліжка, виділені для хворих на COVID-19
Авторизація
Календар публікацій
«    Жовтень 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Супрун назвала продукти, які «вбивають» українців



Погане харчування підвищує ризики появи хвороб серця та судин й смертності від них. 

Виконувач обов'язків глави МОЗ України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook нагадала, що в Україні чотири смерті з 10 пов’язані саме з неправильним харчуванням, передає УНІАН.

Вона зазначила, що українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби. 

Як саме це шкодить серцю і судинам та що робити? 


1. Багато білого хліба в раціоні — це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту та ризики набрати зайву вагу. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, що необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові. 

"Віддавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина це й фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби", - радить в.о. глави МОЗ 

2. Солодощі, а саме додані в них цукри, стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. 

Крім того, солодощі — це багато "порожніх" калорій. Через солодощі надлишку калорій може і не бути, але є нестача мікроелементів та клітковини, що містяться в здоровій їжі. Саме цих корисних речовин бракує в раціоні для здорового серця.

Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі. 

3. "Мало фруктів в раціоні — це нестача вітамінів, клітковини та сполук для здоров’я судин. А українці дійсно їдять мало фруктів — за даними Держкомстату, всього 123 грами на день (це як середнє яблуко)", - додала Супрун. Необхідно щонайменше 300 грамів фруктів. Найкращий варіант — свіжі або заморожені фрукти. 

4. Багато смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії — це високі ризики для серця та судин. Соняшникова олія зсуває баланс ненасичених жирних кислот, що сприяє розвиткові атеросклерозу та супутнього запалення. 

Найкраще не смажити, а тушкувати, запікати, відварювати, чи використовувати оливкову олію, вершкове масло або смалець. 

5. Українці споживають багато процесованого м’яса, а саме ковбаси. Ковбаса — це сіль, канцерогени і зайві насичені жири. Мовою медицини, це ризик гіпертензії, раку, атеросклерозу та зайвої ваги. 

"Від ковбаси радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день", - наголосила Супрун. 

6. Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів у крові. Це означає, що в крові з'являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця та зайвої ваги.

Рейтинг:
-
0
+
загрузка...
Додати коментар

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код:

Новини партнерів
Ми у соцмережах