Останні новини
І чоловіка нагодують і в хаті приберуть — найліпші господині за знаком ЗодіакуПсихологи розповіли, чому контролювати свій раціон шкідливо для здоров'яТимчасово припинили приймати документи на отримання візи в Польщу: що сталосяШтовхали, бо не заводилось: безхатьки хотіли вкрасти авто, щоб прокататисьЧерез негоду літаки не можуть приземнитися в Києві і летять до ЛьвоваЧерез еротичний журнал спалахнув гучний скандал: видавців звинуватили в поширенні порноВбитого майже шість років тому Тараса Познякова поховають у ДніпріВтратила сім-картку і "набрала" кредитів: як львів'янку нахабно ошукали шахраїУ Львові помер народний артист України Євген ФедорченкоПомер за 15 секунд: 30-річний чоловік жорстоко вбив свого начальника на очах його донькиФатальні жінки за знаком Зодіаку, які представляють реальну загрозу для чоловіківЯк виявити відсутність емоційного зв'язку з чоловіком і відновити йогоУ Трускавці повідомили про замінування бюветаМорози до 17 градусів та ожеледиця: синоптики попередили про погіршення погодиЗнайшли вже мертвим: у приватному будинку згорів живцем чоловікСтрашні у люті – знаки Зодіаку, які не можуть контролювати гнівКорисні поради щодо правильної реакції на критикуОштрафували маму школярки через прогули онлайн-уроків її донькоюУ Львові чоловіка вигнали з нічного клубу через зауваження стосовно російських пісень«Какая вам разніца?»: у магазині в центрі Львова обслуговуговують російською мовоюУ Львові відбулась традиційна Хода звіздарів
Авторизація
Календар публікацій
«    Січень 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Супрун назвала продукти, які «вбивають» українців



Погане харчування підвищує ризики появи хвороб серця та судин й смертності від них. 

Виконувач обов'язків глави МОЗ України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook нагадала, що в Україні чотири смерті з 10 пов’язані саме з неправильним харчуванням, передає УНІАН.

Вона зазначила, що українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби. 

Як саме це шкодить серцю і судинам та що робити? 


1. Багато білого хліба в раціоні — це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту та ризики набрати зайву вагу. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, що необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові. 

"Віддавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина це й фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби", - радить в.о. глави МОЗ 

2. Солодощі, а саме додані в них цукри, стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. 

Крім того, солодощі — це багато "порожніх" калорій. Через солодощі надлишку калорій може і не бути, але є нестача мікроелементів та клітковини, що містяться в здоровій їжі. Саме цих корисних речовин бракує в раціоні для здорового серця.

Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі. 

3. "Мало фруктів в раціоні — це нестача вітамінів, клітковини та сполук для здоров’я судин. А українці дійсно їдять мало фруктів — за даними Держкомстату, всього 123 грами на день (це як середнє яблуко)", - додала Супрун. Необхідно щонайменше 300 грамів фруктів. Найкращий варіант — свіжі або заморожені фрукти. 

4. Багато смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії — це високі ризики для серця та судин. Соняшникова олія зсуває баланс ненасичених жирних кислот, що сприяє розвиткові атеросклерозу та супутнього запалення. 

Найкраще не смажити, а тушкувати, запікати, відварювати, чи використовувати оливкову олію, вершкове масло або смалець. 

5. Українці споживають багато процесованого м’яса, а саме ковбаси. Ковбаса — це сіль, канцерогени і зайві насичені жири. Мовою медицини, це ризик гіпертензії, раку, атеросклерозу та зайвої ваги. 

"Від ковбаси радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день", - наголосила Супрун. 

6. Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів у крові. Це означає, що в крові з'являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця та зайвої ваги.

Рейтинг:
-
0
+
Додати коментар

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код:

Новини партнерів
Ми у соцмережах