Останні новини
Нероби за гороскопом — четвірка найбільш ледачих знаків ЗодіакуКілька порад, які допоможуть чоловікам покращити спілкування з дружинамиЯкщо зникнуть інтернет, зв'язок, радіо і ТБ: у Львові навчають, як діяти в надзвичайних ситуаціяхНезаконно літав у Крим: на Львівщині прикордонники не пропустили в Україну росіянина"Проводили спалювання під наглядом": в ДСНС прокоментували задимлення в Генконсульстві РФ у ЛьвовіВ екстреному порядку: Австралія закрила посольство у ЛьвовіГенеральне консульство Росії у Львові призупинило роботуТОП-3 знаки Зодіаку, для яких ця весна стане найважчоюЯкий копійчаний компонент додати в шампунь, щоб не мити голову щодняЕстонська розвідка показала карту, на якій Львів позначений ціллю для ймовірного обстрілу з боку російських військУ Львові стався обвал у житловому будинку: люди відмовилися від евакуаціїНідерланди переводять своїх дипломатів з Києва до Львова«Обманом змусили дути в драгер»: депутата зі Львівщини 4 рази впіймали п'яним за кермом67-річна жінка 3 місяці ходила зі зламаним хребтом і навіть не підозрювала про цеМеновазин: особливості застосування та ефективність препарату*Львівські бабаки дали свої прогнози на прихід весниУ Львові лікар протягнув зубами швидку, щоб привернути увагу до щеплення проти поліомієліту: відеоЯк знаки зодіаку створюють собі проблеми і псують життя — це допоможе зрозуміти корінь ваших проблемУ якому напрямку біжить людина? Тест покаже,як ви думаєте – чоловік або як жінкаБританія вслід за США переводить своїх дипломатів до Львова«Евакуація» до Львова: місцева влада розповіла, чи просили іноземні посольства виділити їм приміщення
Авторизація
Календар публікацій
| « Жовтень 2025 » | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||
06 чер 00:01Новини України
7 овочів, які стають кориснішими після термічної обробки

Свіжі овочі вважаються найкориснішими. Всі дієтологи і фахівці в області здорового харчування одноголосно закликають налягати саме на них. Насправді ж ситуація дещо інша. Розповідаємо вам про овочі, які стають кориснішими після термічної обробки.
Про це пише Радіомаксимум.
Звичайно, свіжі плоди принесуть вашому організму тільки користь. Але є такі продукти, які стануть поживнішими, якщо їх відварити, потушкувати або запекти. Високі температури активують дію корисних речовин в їх складі і підвищують цінність овочів.
БІЛОКАЧАННА КАПУСТА
Білокачанна капуста – це одночасно корисний і доступний за ціною продукт. Налягайте на неї в сезон, щоб зарядити організм поживними вітамінами і мінералами. У капусті містяться вітаміни групи В, С, РР, магній, залізо, йод.Під дією високих температур багато речовин, що містяться в білокачанній капусті, активуються і стають ще кориснішими. Так, після варіння концентрація вітаміну С у капусті збільшується у 3 рази. Корисно також тушкувати капусту: в ній утворюється молочна кислота, яка допомагає білкам засвоїтися швидше. Будьте уважні: молочна кислота діє тільки протягом півтори години після приготування.
ШПИНАТ
Шпинат – це джерело корисних і поживних речовин. Регулярне вживання цієї зелені покращує роботу травної системи, зміцнює імунітет і заспокоює нервову систему. Шпинат також допомагає стежити за фігурою і тримати вагу під контролем.Шпинат також належить до категорії продуктів, які тільки виграють від термічної обробки. Варіть його і готуйте на пару – концентрація кальцію, білків, цинку, тіаміну, заліза, бета-каротину і лютеїну в ньому тільки підвищується.
МОРКВА
Хрустку морквину сміливо можна варити і запікати, абсолютно не переживаючи, що корисні властивості загубляться і зникнуть. Нічого подібного! У моркви після термічної обробки підвищується кількість бета-каротину, який, потрапляючи в організм людини, перетворюється на вітамін А. Кількість антиоксидантів у такому продукті збільшується на 34%.Важливо знати, що відварна або запечена морква містить у своєму складі менше клітковини і пектину. Це означає, що такий овоч можна сміливо і без побоювань їсти людям із захворюваннями травної системи.
ТОМАТИ
Дивно, але факт: томати після термічної обробки набагато корисніші, ніж у свіжому вигляді. Звичайно, це не означає, що потрібно відмовлятися від улюбленого літнього салату зі свіжих овочів, але урізноманітнити свій раціон завдяки запеченим або тушкованим томатам можна і навіть потрібно.У процесі тушкування, наприклад, концентрація корисного антиоксиданту лікопіну в томатах збільшується в геометричній прогресії. Через 2 хвилини після початку приготування, вона підвищується на третину, а через 15 хвилин – уже в 1,5 раза. Лікопін допомагає організму боротися з онкологічними захворюваннями і зміцнює імунітет, так що мотивація тушкувати томати цілком зрозуміла й обґрунтована.
БАКЛАЖАНИ
Баклажан – це овоч, який після термічної обробки стає не тільки кориснішим, але і смачнішим. З нього можна приготувати найрізноманітніші страви. Не бійтеся експериментувати і поєднувати баклажани з іншими овочами, сиром, спеціями і травами.Термічна обробка робить антиоксиданти, які містяться в баклажанах, активнішими й енергійнішими. У результаті вони легше засвоюються організмом і приносять людині більше користі.
ЦИБУЛЯ
Природний антибіотик цибулю однаково корисно вживати як у свіжому вигляді, так і в запеченому, тушкованому або смаженому варіанті. Цибуля – це ефективний протизапальний і антибактерицидний засіб. Чим частіше ви додаєте її до улюблених страв, тим менше хворієте і нервуєте.Під дією високих температур у цибулі збільшується вміст флавоноїду кверцетину. При цьому важливо правильно приготувати цибулю. Щоб збільшити кверцетин, достатньо тушкувати цибулю на повільному вогні протягом 5 хвилин. Якщо збільшити цей час, то корисні властивості підуть на спад.
СПАРЖА
Високі температури допомагають біологічно активним речовинам, що містяться у спаржі, засвоюватися в організмі значно швидше. Крім того, після приготування у спаржі підвищується концентрація корисних поліфенолів.Зі спаржі можна приготувати круті обіди, вечері і навіть сніданки. Достатньо запекти спаржу в духовці або бланширувати у киплячій воді. Вона ідеально поєднується з іншими овочами й вишуканими інгредієнтами.
Читайте також:
Додати коментар
КАРТИНА ДНЯ
Новини партнерів
Відео матеріали
Ми у соцмережах