Останні новини
Чоловік у Луцьку вистрибнув з шостого поверху будинку після сварки з сусідкоюУ туалетах потяга, що прямував до Перемишля, прикордонники виявили вісім валіз сигаретНа Прикарпатті хочуть відновити вузькоколійку, яка з’єднає кілька туристичних атракційНа Сихові затримали зловмисника, котрий намагався пограбувати автомобіль (ФОТО)Під Харковом автомобіль збив групу велосипедистів, є жертвиНа Рівненщині заповнене дітьми авто влетіло у деревоУ Львові на вулиці Шевченка вщент згорів автомобільНа Львівщині перекинулась «Шкода Октавія»: двоє людей – у лікарніСьогодні відзначають День батькаУ Києві в районі торгового центру Ocean Plaza потяг на смерть збив двох людейДоба на Донбасі: двох українських бійців поранено, одного окупанта знищеноУ «Шегинях» затримали чоловіка, який намагався перетнути кордон з паспортом товаришаСупрун порадила українцям, як правильно охолоджуватися в спекуУ Хмельницькому під час пожежі загинула дворічна дитинаНа Чернігівщині поліція затримала водія вантажівки з львівським сміттямЗавтра на Заході та в Центрі України продовжаться дощі з грозамиУ Харкові карета швидкої медичної допомоги збила підліткаУ Львові патрульні затримали чоловіка, який намагався проникнути до чужої квартири через вікноЩоб не боліли зуби, Супрун радить відмовитися від кислих продуктів та газованих напоївУ Львові на вул. Стрийській горів Renault KangooНа Львівщині не розминулись «Мерседес Смарт» і фура: водій легковика – у реанімації
Авторизація
Календар публікацій
«    Червень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

МОЗ нагадує, як вберегтися від отруєння грибами



Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні харчування багатьох регіонів України. На території країни ростуть майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними.  Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж в консервованому вигляді. Центр громадського здоров’я нагадує про правила збирання та споживання грибів.

Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.
Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами?
-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі
-Не купуйте гриби на стихійних ринках
-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
-Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
-Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
-Не куштуйте сирі гриби
-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є наступні:
-Нудота
-Блювота
-Різкий біль в животі
-Діарея
-Запаморочення
-Підвищення температури тіла
-Зниження пульсу
-Задуха
-Судоми
-Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
-Поява галюцинацій та марення

За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

-Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103»
-Промийте шлунок простою водою
-Дотримуйтесь постільного режиму
-Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини
-Прийміть сорбенти

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити вам!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Рейтинг:
-
0
+
загрузка...
Додати коментар

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код:

Новини партнерів
Ми у соцмережах