Останні новини
Бізнес-гороскоп на 24 травня для всіх знаків зодіакуВиборча парламентська кампанія розпочинається 24 травня"Приватбанк" судиться з Коломойським у СШАНа сайті президента зареєстрували петицію про відставку ЗеленськогоRyanair оголосив розпродаж квитків зі ЛьвоваЯкі свята відзначають 23 травняУ Городоцькому районі внаслідок падіння ліфта загинуло двоє людейПогода у Львові 23 травняТест «Годинник»: дізнайтеся рівень своєї життєвої енергіїБізнес-гороскоп на 23 травня для всіх знаків зодіакуУказ президента про розпуск Ради оскарживатимуть у Конституційному судіВихідні у червні: скільки українці відпочиватимуть на Трійцю та День КонституціїУ Тернополі чоловік впав у шахту ліфта з 8-го поверху новобудовиПро «замінування» школи у Львові повідомила третьокласницяВ Україні вестимуть облік ДТПНардепи відмовилися розглядати законопроекти Зеленського щодо виборівНа Львівщині зіткнулись пасажирський автобус та мікроавтобус (фото)На Жовківщині рятувальники витягували машину, яка впала у річкуНаслідки зливи на Львівщині ліквідовували понад 40 рятувальниківВ Європі остаточно ухвалили заборону на одноразовий пластикЧастина Львова залишилась без світла. Перелік адрес
Авторизація
Календар публікацій
«    Травень 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

МОЗ нагадує, як вберегтися від отруєння грибами



Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні харчування багатьох регіонів України. На території країни ростуть майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними.  Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж в консервованому вигляді. Центр громадського здоров’я нагадує про правила збирання та споживання грибів.

Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.
Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами?
-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі
-Не купуйте гриби на стихійних ринках
-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
-Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
-Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
-Не куштуйте сирі гриби
-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є наступні:
-Нудота
-Блювота
-Різкий біль в животі
-Діарея
-Запаморочення
-Підвищення температури тіла
-Зниження пульсу
-Задуха
-Судоми
-Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
-Поява галюцинацій та марення

За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

-Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103»
-Промийте шлунок простою водою
-Дотримуйтесь постільного режиму
-Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини
-Прийміть сорбенти

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити вам!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Рейтинг:
-
0
+
загрузка...
Додати коментар

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код:

Новини партнерів
Ми у соцмережах